Direktlänk till inlägg 6 mars 2008

i huvudet på johanna

Av Johanna - 6 mars 2008 00:29

Ah, ligger och vaknar upp efter en fruktansvärd huvudvärksattack. Nästan migrän. Har varit en lång dag idag och påvägen hem från Karin Boye kändes det som om huvudet skulle sprängas. Har legat i soffan med huvudet under en filt, för att slippa allt tv-flimmer men jag ville i a f höra vad som hände, och sippat vatten. Efter någon timme under filten så gjorde det så ont så det gick inte att vara tyst utan det blev ett förskräckligt jämmer. Då fick även en huvudvärkstablett hoppa ner i magen. Nu har det äntligen släppt och jag är helt omtöcknad. Jag hade ont från axlarna ända upp i huvudknoppen och när huvudvärken släppte så släppte det från knoppen och sen sakta neråt. Det kändes liksom som att det gjorde ont i blodådrorna..?


Gick upp 06.08 efter en snoozning och 8 minuters långt resonemang med mig själv. Ska jag gå upp och träna eller ej? var den stora frågan. Jag piggnade under min diskussion med mig själv och då var det ju onödigt att ligga kvar liksom. 9 var jag hemma igen och åt frulle efter ett inte så härligt yogapass. Är så svag och konstig och spänd i höger sida. Men jag stod på huvudet riktigt riktigt bra idag. Jag blir mycket stadigare.


Cec och jag åkte sen runt i volvon på loppisar som man annars aldrig åker till, Emmaus i Gryttby t ex. Där köpte jag en scarf för 15 kr. Men inget bord till vardagsrummet. På röda korsets loppis i boländerna köpte jag en liten väska som såg ut som ett gammalt juicepaket för 5 kr. Men inget bord till vardagsrummet. Gjorde alltså av med 20 spänn idag. Sen var det Karin Boye och psykologihistoria resten av dagen. Tydligen så har man alltid velat få ordning och reda på människan, man har visst alltid velat veta varför vi är som vi är och vad det är som skiljer oss åt.

 

129-199 e. Kr, under antiken alltså, hade Hippokrates (t.h) och Galenos (t. v - opedagogisk som jag är) teorier kring att allt handlade om balansen mellan kroppens fyra basala kroppsvätskor: blod, slem, gul galla och svart galla. Vid obalans i dessa vätskor uppstår, för den specifika obalansen, ett visst temperament. Att sortera in människor i grupper har ju också alltid varit poppis och Hippokrates och Gelenos ansåg att följande personlighetstyper finns bland oss människor:

-Sangviniker: en person med sensibelt temperament, med snabb men grund reaktion.

-Flegmatiker: en person med långsam och grund reaktion, trög och liknöjd

-Melankoliker: en person med mycket känsligt temperament, med långsam och djup reaktion. En melankoliker kan även vara en person som lider av melankoli.

-Koleriker: en person med aktivt temperament och med snabb och djup reaktion. De har stark vilja och stor uthållighet.



Det var inte längesen kopplingen mellan kroppsform och karaktär helt avfärdades inom psykologin som vetenskap. Långt in på 1900-talet höll vi på med dessa lustigheter. På 1700-talet utvecklade läkaren från Österrike Franz Jonseph Gall en ”fantastiskt behändig metodik” för att fastställa personlighetsdiagnos.

 

Frenologin kallas denna fantastiska metodik som, ni kan se på bilden, går ut på att känna igenom hela huvudet efter utbuktningar i skallbenet. Hjärnans högre mentala funktioner (tankar, motiv och känslor) var lokaliserade i skallbenet. En välutvecklad egenskap tog större plats och därför genererade i en utbuktning i huvudet – eftersom att hjärnan just där var lite större. Man trodde alltså att skallbenet anpassade sig efter hjärnan... Frenologerna fick alltid bekräftelse på detta också – vilket måste varit väldigt tillfredställande :)


På 1800-talet började det dock utvecklas teorier som inte var riktigt lika rockenroll som frenologernas teorier... Man började mäta saker i labb och ville hitta en objektiv sanning. Psykologen Wilhelm Wundt var den som tog psykologin in i den moderna vetenskapen och den experimentella psykologin blev definierad som empirisk vetenskap. Wundt ville kartlägga, klassificiera och bedöma sinnesområdets kvallité och intensitet. Han försökte undersöka medvetandets innehåll genom att utsätta försökspersoner för olika stimuli. Försökspersonerna var utbildade i själviaktagandets konst, för att kunna rapportera sina psykologiska upplevelser, vackert!


På slutet av 1800-talet ritade Hermann Ebbinghaus glömskekurvor och Alfred Binet och Théodore Simon skapade det första användbara intelligenstestet. I början på 1900-talet utvecklades gestaltpsykologin. Gestaltpsykologerna försökte se människan mer som en helhet än vad man tidigare gjort – som min bok säger: melodin består inte bara av enskilda toner, det är en helhet och helheten är någonting mer än de enskilda delarna. Gestaltpsykologi verkar handla om att vi lägger ihop saker – ett par neutrala ögon + en glad mun = glad människa (eller vad det nu är som ler...).


Behaviorismen som också är någon tidig 1900-tals teori och som används än idag, som bland annat har påverkat dagens kognitiva beteendeterapi, är också lite tokig. Man menar i princip att människan består av inputs och outputs. Vi responderar på det som vi möter. Människan har inget som skulle kunna förknippas med upplevelser, medvetande eller tänkande. Vi bara reagerar på inputs och responderar med en output. Kända killar som hör hit:

John B Watson och Albert: John är behavioristen och utsätter Albert 11 månader för lite forskning. Albert får se en vit mus och John ser till att ett hemskt ljud uppstår. Nästa gång Albert ser en vit mus så blir han rädder, trots att inte ljudet uppstår. John har här alltså visat att man kan lära sig att bli rädd, man responderar på en input. Sen blev Albert rädd för vita kaniner. John har nu visat att man kan generalisera rädslan. 

Ivan Papalov – den hundtokige ryssen! En annan kändis som sysslade med klassisk betingning. Neutralt stimulus + reflexionellt reaktionellt stimulus = klassisk betingning. Det är kanske lättare att förstå om man säger så här. Tänk dig att du är en hund. Du hör ett ljud som inte betyder något för dig. Inget händer. Du ser mat – du börjar dreggla. Ljudet är ett neutralt stimuli. Maten är ett reflexionellt reaktionellt stimuli (orsakar dreggel). Du hör ljudet och sen får du mat. Efter ett par dagar kommer du börja dreggla när du hör ljudet eftersom att du har kopplat ihop ljudet med maten. Det är klassisk betingning. Nu kan vi också notera att man börjat med djurförsök inom psykologin.


Efter det här skulle vi, om jag hade orkat, kommit in på den kognitiva revolutionen,  utvecklingspsykologi och psykoanalys. Men nej. Nu räcker det verkligen.





 
 
Joppe

Joppe

8 mars 2008 05:16

För att det är mitt dummaste inlägg någonsin...

http://joppelito.blogg.se

 
Johanna

Johanna

8 mars 2008 23:01

Äh! Och du är uppe 05.16 du! Hejja!! ;P

http://beatniks.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johanna - 23 september 2009 10:43

Ja i natt kom ett gäng till. Vet inte riktigt vem som är mamma men det märks nog inom kort. Det känns lite bekymmersamt nu. Tänk om de andra två också har bebisar i magen? Då kommer jag ha ca 40 möss inom kort. Mushannarna ska tydligen inte gå att sä...

Av Johanna - 21 september 2009 10:02

Måndag. Jaja. Vi lämnar det. Går vidare. Lite bakåt i tiden. Hälsade på Västerås i lördags. Det var kulturnatt och Jonas kompisar ställde upp med två filmer i två filmtävlingar. Det var väldigt kul att se deras filmer varav Jonas hade huvudrollen i d...

Av Johanna - 17 september 2009 10:36

Jag undrar om jag har börjat med en ny rutin... Två mornar i rad har jag gått upp 7 för att tvätta. Tvättstugan är alltid ledig då har jag märkt så man kan gå ner och bara tvätta en maskin. Det är lagom med en maskin för det är precis vad som får pla...

Av Johanna - 15 september 2009 07:59


Sömnpillerkursen fortsätter... jag förstår inte hur det kan vara beviljat att man får studiebidrag för det här faktiskt. Igår var det en så konstig dag i skolan så jag vet faktiskt inte ens om det går och beskriva. Vi skulle handleda varanrdra via te...

Av Johanna - 4 september 2009 10:04

Då var det dags att skriva ett inlägg igen. Har haft lite svårt att hålla igång bloggen. Nu har skolan dragit igång igen och vi har en kurs i utvärdering innan praktiken börjar v. 40. Jag älskar att utvärdera och utvärderar det mesta som sker i mitt ...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6 7 8
9
10 11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards